Järviaavan reitti 10vuotta

29.8.2009 vietettiin Järviaavan reitin avajaisia, jossa oli mukana metsähallituksen oppaita kertomassa alueesta.

Järviaavan reitistä on muodostunut suosittu retkeilyreitti Martimoaavan soidensuojelualueella. Reitti on upea mahdollisuus ihastella suomaisemia ja tutustua monipuoliseen suokasvistoon. Reitillä voi myös bongailla soiden lintuja. Alueen luonnosta on kerrottu reitin varrella olevin opaskyltein.

Järviaavan reitti on 9 kilometrin pituinen rengasreitti. Reitin lähtöpiste on Hangassalmen ahon parkkipaikalta. Reitti kulkee Martimojärven kautta Järviaavan ympäri ja reitti on merkitty puihin keltaisilla maalimerkeillä. Reitti kulkee ensimmäiset nelisen kilometriä Martimoaavan vaelluspolkua pitkin ja erkanee Poronpellossa oikealle.

Reitin varrella sijaitsee Martimojärven laavu, joka sopii taukopaikaksi. Koivuselän autiotupa on myös parin kilometrin päässä reitin varrelta. Koivuselkä on oiva paikka yösijaksi Martimojärven laavun lisäksi.

Järviaavan reitillä on mahdollisuus ihailla avaraa suoluontoa, jota jatkuu silmänkantamattomiin. Iso osa reitistä kulkee pitkospuita pitkin. Valitettavasti paikkapaikoin pitkospuut ovat lahonneet huonokulkuisiksi, varsinkin reitin pohjoispuolella (pitkospuut uusittu 2022).

Martimoaavan alueella pesii lähes 100 lintulajia. Järviaavan reitillä voi tarkkaavainen (ja hiljainen), kulkija havaita mm. kuikan, kaakkurin, laulujoutsenen ja kurjen. Kiikarit kannattaa ottaa retkelle mukaan.

Järviaapa poikkeaa muista alueen soista sadeveden varassa elävällä kasvillisuudellaan.

Järviaavan reitillä voi ihailla myös vanhoja upeita metsiä.

Reitin varreltä löytyy massiivisen kokoinen muuraiskeko. Keko on ainakin 1,5metriä korkea.

Järviaavan reitillä pääsee tutustumaan suokasvistoon. Tarkkasilmäiset voivat löytää jopa harvinaisia lihansyöjä kihokkeja.

Järviaavan suurta avaruutta, aamu-usvan peittämän suon hiljaisuutta, saati sateen jälkeisen vanha metsän tuoksua ei saa välitettyä kuvien välityksellä, se täytyy ja kannattaa käydä paikan päällä kokemassa.

Reitin avajaisista uutisoi Yle »