Tervetuloa Martimoaavalle!

Mitä Martimoaavalla voi tehdä?
Vaeltaa, retkeillä, marjastaa, sienestää, kalastaa, metsästää, hiihtää, polkujuosta, leijahiihtää, tarkkailla lintuja, pilkkiä, geokätköillä, valokuvata upeaa luontoa, tunnistaa kasveja, (talvi-)telttailla, paistaa makkaraa, ihailla tähtitaivasta ja revontulia, nauttia luonnon rauhasta…

Retkeily ja hiihto

Martimoaavalla kulkee kolme lyhyempää patikointireitiä sekä kaksi pitempää vaellus- ja hiihtoreittiä. Reittien varrella sijaitsee useita autiotupia ja laavuja.

Soita pitkin voi tehdä talvisin pitempiäkin umpihankihiihto reissuja ja alue sopii hyvin talviretkeilyyn.

Retkeilyreitistö
Taukopaikat

Kalastus

Martimoaavan alueella sijaitsee jyrkkäreunainen Martimojärvi, josta voi saada mm. ahventa ja haukea.

Pilkkiminen ja onkiminen on sallittu jokamiehenoikeudella, mutta muu kalastus vaatii kalastonhoitomaksun.

Kalastusluvat (Eräluvat.fi)

Geokätköt

Martimoaavalta löytyy geokätköjä, mutta koska alue on soidensuojelualue ja siten liikkumisella on rajoituksia, löydöt ovat virtuaalisia.

Geokätköt

Retkeilijän ohjeet ja vinkit

Saapuminen

Martimoaavalle on helpoin saapua joko Kivalon pysäköintialueelle (Oravakankaantie 602, Keminmaa) tai Hangassalmenahon pysäköintialueelle (Sompujärventie 31, Simo).

Alueella ei ole jätekeräystä, joten viethän roskat pois lähtiessäsi. Retkeilijästä ei tulisi jäädä jälkeäkään luontoon. Minkä otat mukanasi retkelle, kanna myös poiskin.

Paikallissää (Alaniemi, Simo)
Roskaton retkeily

Kulkeminen ja leiriytyminen

Suojelualue on perustettu ensisijaisesti luonnonsuojelua varten, muistetaan siis liikkua ja toimia luonnossa sitä kunnioittaen.

Martimoaavalla on sallittua liikkuminen jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen sekä lyhytaikainen leiriytyminen maastossa. Alueella on merkittyjä retkeilyreittejä ja niiden varrella sijaitsee autiotupia ja laavuja, joiden läheisyyteen on hyvä leiriytyä.

Huomioi, että Martimoaavalla tulee pitää lemmikkieläimet kytkettynä ja moottorikelkalla ajo on kielletty siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.

Tulenteko ja juomavesi

Tulenteko on sallittu ainoastaan rakennetuilla tulentekopaikoilla tarkoitukseen varattua polttopuuta käyttäen. Suosi retkikeitintä, siitä ei jää jälkiä luontoon.

Älä tee avotulta metsäpalovaroituksen aikana. Tulenteko autiotupien kaminoissa on kuitenkin sallittu myös varoitusten aikana.

Alueella on kaksi lähdettä reittien varrella, toinen Kivalon Jääkärikämpällä ja toinen Koivuselän autiotuvalla. Lähteistä saa täydennystä juomavedeksi. Muuten vesi on tuotava mukana tai keitettävä pintavesistä.

Tarkasta metsäpalovaroitukset

Kartat

Martimoaavan retkeilyreitit ovat merkittyjä reittejä, mutta suositeltavaa on ottaa kartta mukaan, jos kulkee reittien ulkopuolella tai talvella kun kulku-urat eivät näy.

Painettu maastokartta (S441 Ala-Jokikylä, 1:50 000) on tilattavissa karttakaupasta ja sähköinen maastokartta löytyy Retkikartta.fi sivustolta.

Videoita Martimoaavalta

Martimoaapa.com kuvailee välillä retkeily- ja luontovideoita.
Videot löytyy Youtube-kanavalta. Muidenkin kuvaamia mukavia retkeilyvideoita löytyy lisää Youtubesta.

Simoskanaavalla hiihtelyä – 2024
Martimoaavan vaelluspolulla maastopyöräilyä – 2023
Hiihtoa ja pilkkimistä Martimojärvellä – 2020